دانش اموز نمونه

زندگینامه ستاره شناس بزرگ "نیکلاس کوپرنیک"
نویسنده: نیما ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

بیوگرافی اندیشمند فرانسوی "ژان بودریار"

ادامه مطلب
نویسنده: نیما ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نام فارسی : جیمز وات

 

▪ سال ولادت و فوت : ۱۸۱۹ – ۱۷۳۶ میلادی

 

▪ ملیت : اسکاتلند

 

جیمز وات مخترع اسکاتلندی که اغلب از او به عنوان مخترع ماشین بخار زیاد یاد می‌شود چهره اصلی انقلاب صنعتی است.

 

وات در واقع اولین سازنده ماشین بخاری نیست. «هرو او آلکساندریا» در قرن اول میلادی ابزارهای مشابهی را توصیف کرده بود. در سال ۱۶۹۸ «توماس ساوری» ماشین مشابهی را به ثبت رساند که برای تلمبه کردن آب از آن استفاده می‌شد و در ۱۷۱۲ «توماس نیوکومن» نوع پیشرفته‌تری از آن را به ثبت رساند. با وجود این ماشین ساخته شده توسط نیوکومن کارایی بسیار کمی داشت و آن را فقط برای خارج کردن آب از معادن زغال سنگ به کار می‌گرفتند.

 

وات با اینکه فقط یک دوره کارآموزی یکساله را در زمینه ابزارسازی گذرانده بود ولی از استعداد ابداع و نوآوری فراوان برخوردار بود. وی در سال ۱۷۶۴ هنگامی که مشغول تعمیر یک مدل از ماشین‌های نیوکومن بود به ماشین بخار علاقمند شد. وات اصلاحاتی آنچنان مهم و ارزنده در ماشین اختراعی نیوکومن به عمل آورد که می‌توان او را مخترع اولین ماشین بخار دانست.

 

اولین تغییر مهم وات که در سال ۱۷۶۹ به ثبت رساند اضافه کردن یک محفظه جداگانه تراکم بخار بود. او همچنین با عایق‌بندی سیلندر بخار را مجزا کرد و در سال ۱۷۸۲ ماشین دوطرفه را اختراع نمود. تمام اینها همراه با چند فقره تغییرات و اصلاحات کوچک‌تر به کارایی بیشتر ماشین‌های بخار منتج شد. این ازدیاد کارایی عملاً به معنای تفاوت بین یک ابزار ماهرانه ولی نه چندان قابل استفاده با وسیله‌ای با توان صنعتی فراوان بود.

 

وات در سال ۱۷۸۱ با اختراع یک سری چرخ‌دنده حرکت تناوبی موتور را به حرکت دورانی تبدیل کرد. با استفاده از این ابزار بر موارد استفاده از موتور بخار به شکل چشمگیری افزوده شد. علاوه بر انجام اصلاحات و تغییرات گوناگون وات در سال ۱۷۸۸ پروانه تنظیم دو موتور، وسیله‌ای که امکان کنترل اتوماتیک سرعت موتور را فراهم آورد، فشارسنج (۱۷۸۹) شمارشگر (کنتور) نشانگر و شیر فشارشکن را اختراع کرد.

 

وات که خود فاقد استعداد لازم در کارهای تجاری بود، در سال ۱۷۷۵ به اتفاق «ماتیو بولتون» که مهندی چیره‌دست و معامله‌گری توانا بود شرکتی تأسیس کرد، طی ۲۵ سال بعد شرکت وات – بولتون تعداد زیادی موتورهای بخاری تولید و به بازار عرضه کرد که در نتیجه ثروت سرشاری نصیب آن دو گردید.

 

در باب اهمیت ماشین بخار مبالغه و گزافه‌گویی نمی‌شود. درست است که بسیاری از اختراعات دیگر در انقلاب صنعتی نقش داشته‌اند. در معدن و متالوژی و در بسیاری از ماشین‌آلات صنعتی پیشرفتهای فراوانی پدید آمد. معدودی از اختراعات مانند دستگاه نساجی (جان‌کی، ۱۷۳۳) و ماشین نخ‌ریسی (جیمز هارگریوز، ۱۷۶۴) قبل از کارهای وات عرضه شدند. مخترعین دیگر اختراعات و پیشرفتهایی هر چند کوچک پدید آوردند ولی هیچ‌یک از آنها به تنهایی نمی‌توانستند برای انقلاب صنعتی حیاتی باشند. تمامی آنها با موتور بخار که نقشی کاملاً تعیین‌کننده داشت و بدون آن انقلاب صنعتی به کلی چیز دیگری بود، تفاوت عمده‌ای داشتند. قبل از آن اگر چه از نیروی آب و باد برای به گردش درآوردن چرخ آسیاب‌ها استفاده می‌شود ولی منبع اصلی نیرو همواره عضلات انسان بود. استفاده از این عامل ظرفیت تولید صنعتی را به کلی محدود می‌کرد. با اختراع ماشین بخار این محدودیت بر طرف شد. پس از آن انرژی بسیار زیادی برای تولید در دسترس بود و مرتباً نیز به میزان آن افزوده می‌شد. تحریم نفتی سال ۱۹۷۳ یک اخطار جدی بود که چگونه کمبود انرژی می‌تواند به سیستم صنعتی ضربه وارد کند. این تجربه تا حدی بیانگر اهمیت انقلاب صنعتی ناشی از اختراعات وات می‌باشد.

 

ماشین بخار صرف نظر از تأمین منبع انرژی برای کارخانه‌ها، موارد استفاده مهم دیگری نیز داشت. در سال ۱۷۸۳ «مارکیز دو جفروی» موفق شد ماشین بخار را برای به حرکت درآوردن یک قایق به کار گیرد. در سال ۱۸۰۴ «ریچارد ترویتیک» اولین لوکومتیو بخار را ساخت. اگر چه هیچ یک این مدل‌های اولیه از لحاظ تجاری با توفیق همراه نبود اما در خلال چند دهه کشتی بخار و راه‌آهن، حمل و نقل دریایی و زمینی را دستخوش تحولی بنیادین کرد.

 

انقلاب صنعتی با انقلاب آمریکا و انقلاب فرانسه هم‌زمان بود. امروز می‌توانیم دریابیم که تأثیر انقلاب صنعتی در زندگی روزانه بشر به مراتب عظیم‌تر از هر یک از آن دو انقلاب سیاسی بوده است هر چند این نکته هنگام بروز آن انقلابات آنچنان بدیهی و مسلم نبود. به همین دلیل جیمز وات را باید یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های تاریخ دانست.

منبع:beytoote.com

نویسنده: نیما ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

پرفسور پیتر آگر، برنده جایزه نوبل شیمی سال 2003 به ایران می‌آید

پرفسور پیتر آگر، برنده جایزه نوبل شیمی در سال 2003 از دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا و دکتر نورمن نیورایتر از دانشمندان برجسته کسب و کار بین‌المللی و دیپلماسی علمی و فناوری و اولین سفیر علمی ایالات متحده در اروپا، هفته آینده به ایران می‌آیند

به گزارش ایسنا، دکتر نورمن نیورایتر، عصر روز دوشنبه 22 خردادماه جاری طی مراسمی با حضور پروفسور پیتر آگر در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی سخنرانی می‌کند.

عنوان سخنرانی وی، «همکاری‌های بین‌المللی در زمینه دیپلماسی علم و فناوری؛ فرصت‌ها و چالش‌ها در قرن بیست و یکم» است.

پروفسور پیتر آگر، پزشک آمریکایی و برنده جایزه نوبل، سرپرست موسسه تحقیقاتی پزشکی و کمیته حقوق بشر فرهنگستان ملی علوم آمریکا است.

وی مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه آگسبرگ در مینیاپولیس مینه سوتا و مدرک دکتری خود را سال 1974 از دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز در بالتیمور مریلند به عنوان پزشک متخصص داخلی با فلوشیپ غده - خون‌شناسی دریافت کرده است.

آگر در سال 2003 برای کشف کانال‌های غشای سلولی به همراه رودریک مکینون از دانشگاه راکفلر نیویورک موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی شد.

وی برای اولین بار این کانال‌های پروتئینی انتقال آب را کشف کرده و توانست قدم بزرگی در پیشرفت علم بردارد.

وی از سال 2002 به عنوان عضو آکادمی علوم و هنر آمریکا انتخاب شده و در حال حاضر در دانشگاه جانز هاپکینز مشغول به فعالیت می‌باشد و از چهره‌های نامی در رشته‌های بیوشیمی و پزشکی به حساب می‌آید.

دکتر نورمن نیورایتر هم عضو فرهنگستان علوم آمریکا و از دانشمندان برجسته کسب و کار بین‌المللی و مدیر مرکز علوم و فناوری انجمن آمریکایی برای پیشرفت علم می‌باشد. وی به عنوان سفیر علمی در کشورهای اروپایی از جمله آلمان، لهستان، روسیه و اکراین فعالیت داشته و به زبان‌های روسی، آلمانی، چینی و ژاپنی تسلط کامل دارد.

نیورایتر حدود شش سال از طرف کشور آمریکا در ژاپن اقامت داشته ودر حال حاضر دارای یک کرسی ثابت در کمیته هماهنگی و ارتباط علوم آمریکا و ژاپن می‌باشد.

دکتر نیورایتر مدرک دکترای خود را از دانشگاه نورث وسترن در سال 1957 دریافت داشته و از سال 1969 تا سال 1973 به عنوان دستیار در دفتر رییس جمهور، ریچارد نیکسون در بخش علم و صنعت امور بین‌المللی خدمت کرده‌ است.

وی معتقد است که نقش فراگیر علوم، فناوری و بهداشت در بطن سیاست‌های خارجی انکارناپذیر است و از این رو در تمامی ماموریت‌های خود، محور توسعه همکاری‌های علمی را مد نظر داشته است. تمامی این تجربیات و شناخت او از کسب و کار بین‌المللی و شرکت‌های چند ملیتی او را به عنوان چهره‌ای موثر در سطح جهان معرفی می‌کند.

منبع:انجمن فیزیکدانان جوان ایران

www.hupaa.com

نویسنده: نیما ׀ تاریخ: یک شنبه 14 خرداد 1391برچسب:پرفسور پیتر آگر, برنده جایزه نوبل شیمی سال 2003 به ایران می‌آید , ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید


لینک دوستان

لینکهای روزانه

جستجوی مطالب

طراح قالب

CopyRight| 2009 , danesham0z.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By: NazTarin.COM